Architecture Malaysia 2014 Feature: Bungalow on Crookshank Road

One of our interior design projects has recently been featured on Architecture Malaysia magazine: Vol 26, Issue 6, December 2014.

The project was an interior design done to a double-storey bungalow on Crookshank Road. More pictures on the project here: Interiors for Detached House, Jalan Crookshank

AM feature DE-PE01a

 click to enlarge

AM feature DE-PE01b

A sustainable living quarter with a sleek timber interior complements its natural, green surroundings.

The house is nestled within a residential neighbourhood close to the city centre, surrounded by mature trees and natural vegetation. Considering its close proximity to the city centre, the site’s unusually tranquil environment is a boon for the owners who decided to build their first house in Kuching for their growing family.

After construction had commenced, Integrated Design Consultant was approached to design the interiors of the house with a focus on the living and dining areas, kitchens, family room and bedrooms. The brief called for the designer to create a cosy living environment that complemented the architecture as well as provide storage for their burgeoning book collection. One of the distinct architectural features of the house is a ramp that connects the ground floor to the first floor – giving the owners a bird’s eye view of the natural surroundings as they travel along the ramp to the upper floor. The house is also designed to be sustainable and utilises metal screens and timber louvres to encourage natural cross ventilation throughout the house at all times. Natural light is a constant feature in the house as there are ample windows in all the habitable spaces of the house, minimising the use of artificial lighting during the day.

Inspired by the slope of the ramp that connects the house on both levels as well as traditional Chinese lattice screens, the designers utilised the wall between the ramp and living space to build custom-designed shelves for the owners’ books that still enables natural light and cross ventilation to flow throughout the house. The shelves not only serve the purpose of providing storage for the owners’ book collection – they form screens, room dividers, and divans for reading on. They also enable family members to interact with each other even when they are in different parts of the house, as the ramp is a transition space that links the living areas on the ground floor to the family room and bedrooms upstairs.

The designers decided on a restrained palette of materials in order to complement the sleek, modern lines of the architecture. They were carefully chosen to balance the harmony between the architecture and the interiors and require minimal maintenance for the owners, who wanted the house to complement its natural surroundings. Raw plywood and teak floorboards are used extensively throughout the house not only to create a striking contrast to the white-washed walls, but also to show how humble materials can create sophisticated architecture and interiors. Both fixed and loose furniture was detailed out of local ‘Lala’ timber plywood in keeping with the minimalistic aesthetic as well as for its honey-blonde colour and fine grain. The use of special plywood also dispensed with the need for additional interior finishes.”

Special thanks and well done to all those who worked on the project, namely Tina, Chloe, Martin, Jenny, and Justin who helped to take the final photos.